30 november 2016

KR JUNSU - loodetavasti hea pull mullikatele

Juba mitmeid aastaid korraldab Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu (ETKÜ) parimatele noorpullidele katse - erinevatest tõugudest valitakse 2-3 noorpulli ning tuuakse nad mitmeks kuuks ühte kohta kokku, kus siis "söödetakse-kaalutakse-mõõdetakse- ... jne". Tulemustest antakse jooksvalt teada ning kevadel jõuavad pullid reeglina ka Maamessi pullioksjonile.
Sellel aastal peetakse lihaveise noorpulle Keavas, ETKÜ pullijaamas. Meie karjast läks eile katsesse limusiini tõugu noorpull Junsu; sünd 14.03.2016.

Junsu suvel karjamaal
 Miks me arvame, et Junsu võiks olla hea noor tõupull sellesse katsesse?
Tema võõrutuskaal oli ju vaid 317 kg (kaal elupäeva kohta 1,33 kg - mis on tublisti alla karja keskmise). Mõte, miks seda looma sai katsesse soovitatud, seisneb selles, et kasvatajatel oleks kevadel pulli soetades võimalus valida ka üks loom, mille põlvnemine (ja muud näitajad), viitavad ilmselgelt võimalusele, et temast saab väga hea pull mullikatele.
Junsu sünnikaal oli 35 kg. Tema isa Hoger ja isa-isa Klarund Osval on samuti väga väikese sünnikaaluga, vastavalt 38 ja 41 kg.
Ema M-P Daevoo on pärit Soomest (pilt: okt 2016)
Junsu ema Daevoo on pärit Metsa-Paavola karjast Soomest. Tema keskmine poegimisvahemik on 361 päeva; vasikate keskmine võõrutuskaal 300 kg. Daevoo eelmise aasta tütar Iisopina sai meie karja paaritusealiste lehmikute valikul sel sügisel kõige parema koondhinde (jõudlus+välimik+temperament).
Isa Hoger on toodud Taanist - just mullikapulliks - ja temas ei ole olnud põhjust pettuda. Vasikate keskmine sünnikaal 40 kg; keskmine võõrutuskaal 318 kg (põhiliselt mullikate 1.poegimisel). Rahulik, hea lihakusega loom.

Aagaard´s Hoger - Taani kuulsaima limusiinipulli Klarund OSVAL`i poeg
Meie mullikad poegivad pealt 30-ndat elukuud, aga siiski kasutame nende paaritamisel spetsiaalselt selleks soetatud pulle. Miks? Puhas kogemus ... välismaalt toodud põhikarja pullid, mis valitud eelkõige kasvukiiruse, karkassi ja lihakuse näitajate parandamiseks, ei "hiilga" just poegimiskerguse poolest. Seega on raskuste vältimiseks esmaspoegijatel mõistlik kasutada nn mullikapulle. Kas sellisest kombinatsioonist sündinud lehmikuid (mullikas + mullikapull) ka põhikarja võtta, see on juba iga kasvataja aretuseesmärkide seadmise küsimus.

Kokkuvõtteks: loomulikult teavad kõik kasvatajad, et head geneetilised eeldused mingi üksiku näitaja suhtes, ei taga veel parimat tulemust ... aga neil, kes soovivad endale tulevikus väga hea iseloomuga ning keskmise kasvuga mullikapulli - hoidke Junsu arengutel silma peal !!!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar