23 detsember 2017

Aasta otsad kokku

Aasta hakkab lõppema ja jõulud on ukse ees. Viimased paar nädalat oleme võtnud vabama graafikuga, tegeledes peamiselt loomade söötmise ja allapanuga. Lautades on rahulik, sest vanemate vasikate võõrutus on läbi ja suurem osa ammasid kogub hoogu uueks poegimiseks. See on tavaliselt ka hetk, mil kogu töötajaskond saab enne algavat poegimisterioodi pisut hinge tõmmata. Samuti hetk, mil aastale tagasi vaadata.

Loomad
Kokkuvõttes võib rahul olla. Kuigi poegimisperiood oli keeruline ning kandsime kaotusi nii mullikate poegimisel kui ka hilisema kõhuviiruse puhangu käigus, kujunes karjamaa periood loomade jaoks heaks. Ehkki hiline kevad sundis loomad ebatavaliselt pikaks ajaks lauta, tagas piisav ninaesine karjamaal head juurdekasvud. Positiivne oli, et kõik meie enam kui 400 karjamaale saadetud looma saabusid sealt elusate ja tervetena ning õnnekombel ei võtnud sügisel ka üksi kari ette "jalutuskäiku" väljaspoole oma karjatamissala. Samuti ei toonud seekordne suvi kaasa "üllatuspoegimisi" karjamaal.
Pullilaudas seevastu nii hästi ei läinud ning sealne "olelusvõitlus" viis Looja karja kaks pullikut.

Loomade sissetoomist lauta alustasime tänavu suhteliselt vara. Vihm, lumi, tuul ja vettinud karjamaad muutusid loomade jaoks kõike muud kui toredaks ning suvega saavutatud juurdekasvud hakkasid tasahaaval vähenema. Oktoobri lõpuks olid kõik kolitud oma talvekorteritesse.

Iga sada kilo, lisab mullikale ilu....veel mõni kuu ja algab paaritusperiood...

Peenemate preilide tagumiku fotosessiooni jälivad teraselt naaberaediku ammad...kuigi välimiku poolest on mõnede nooretga juba raske konkureerida, on kogenud prouadel seevastu ette näidata kena järelkasv vasikaid.


Võõrutused möödusid suuremate probleemideta ning ka detsembri alguses läbi viidud tiinuste kontrolli tulemuste üle pole põhjust nuriseda. Kontrollitud 126-st loomast osutusid veterinaari hinnangul kindlalt tiineks 119. Seitse looma läheb täpse diagnoosi saamiseks uuesti konrollimisele veebruari alguses, kui võõrutame hiljem sündinud vasikaid ja vaatame üle ka nende emad.

Esimene "hädakisa" on vaibunud ning vasikad avastavad iseseisvat elu.
Seega tundub, et kõik meie tõupullid on oma tööga kenasti toime tulnud ning loodame peagi näha hulka kenasid vasikaid. Kui  Juvel, Hoger, Jaguani ja Herold on meile oma "geene" juba esitlenud, siis Juuniori ja Goldy vasikaid ootame suure põnevusega. Samuti on oma debüüdiga hakkama saanud nooruke tõupull Max, kelle esimeste järglaste sünd meile samuti rohket elevust pakub.

Sügisel tegelesime jälle põhjalikumalt mullikate selektsiooniga. Kuigi suur osa tööst oli juba kevadel parimate piigade eraldamisega tehtud, ei läinud otsustused lihtsalt. Oma osa mängisid selles ka probleemid loomade kaalumise süsteemiga, mis kippus töö käigus tõrkuma ning kohati ebausaldusväärseid tulemusi andma.

14 lehmiku osas said otsus karja täienduseks tehtud juba kevadel.
Suure huviga ootame tänavu paarutuses olnud mullikate poegimist, sest nüüd on selle tähtsa verstapostini jõudnud meie esimene, aasta tagasi tehtud põhjalikum ja süsteemsem selektsioon 2015. aastal sündinud lehmikute hulgas.

Kaheksa hindamiskriteeriumi kokkuvõttes parima punktisumma teeninud KR Isopina peaks kevadel ilmale tooma oma esimese vasika.

Söödavarumine

Tänavune, ilmade mõistes jahe ja heitlik suvi, esitas tõsise väljakutse kõigile põllumeestele. Kui suve alguses tundus ka meile, et rohi ei saa "maast lahti" ja heinategemiseks sobivat ilma kohtab vaid ilmaprognoosides, siis mingi ime läbi valmis "pätsi järel päts ja rulli järel rull". Olematut õhutemperatuuri kompenseerisid intensiivne päike ja kõva tuul ning lõpptulemusena said vajalikud kogused varutud. Õnneks ei ole seni tehtud söödaanalüüside põhjal ka kvaliteedi üle põhjust kurta.

Uus Pöttingeri keskvaaluti oli töös nii heinavaalul kui ka silopõllul - ost oli igati õigustatud.

McHale F5500 on ennast mitme naabri juures juba tõestanud. Ka meie uue pressiga ei olnud mingeid märkimisväärseid probleeme - pops ja pops, rull rulli järel ... 

On olnud aastaid, mil küüni minnes head heinalõhna ei tunne - sel aastal, ime küll, oli see täiesti olemas ...
Järjekordne silopäts on valmis saanud - käib kile katmine haljasmassiga. Esimesed siloproovid on onlnud positiivsed ... ehk liigagi ... vähemalt ammlehmade tarvis ...

Tänavusel aastal oli meil Matsalus abiks Aldo Vaani pere oma tehnikaga. Suur tänu neile, ilma nendeta poleks hakkama saanud - kodune heinategu ja tööd Matsalus "jooksid" sel aastal kokku. Hein sai igati hea.
Ootamatult selgus sügisel, et põhku on meil rohkem kui kunagi varem. Seda tänu Pae farmerile ja Pilpa talule. Oleme ikka öelnud ... põhku kulub alati nii palju kui seda on ...

Ost ja müük

Kuigi iga tõukarjaga tegeleva kasvataja eesmärk on müüa oma loomi eelkõige elusloomadena, on vähesed, kes seda tõepoolest edukalt suudavad. Eesti turg on väike ning väljaspoole müümiseks puudub aktiivne turuvõrk ja piisava elujõulisusega aretusväärtuste hindamise süsteem. Meil on õnnestunud müüa mullikaid Lätti, mõned nooremad ja mõned vanemad pullid Eesti kasvatajatele ning sel sügisel läks ETKÜ noorpullide söötmiskatsesse kolm meie looma. Lisaks müüsime Pärnumaale karjapidamise alustuseks kolm võõrutatud lehmikut.

KR Illu on üks kaheksast Lätti müüdud puhtatõulisest loomast. Loodame, et meie karjast saadud "seeme" aitab uutel alustajatel tööle saada elujõulise farmi.

Tänavu liitus ETKÜ noorpullide söötmiskatse tõupullide grupiga kaks meie looma. Noor blonde pull KR Kurri...

....ja limusiinipoiss KR Kajus
Sel kevadel lähtusime karja täiendamisel põhimõttest - eelista eestimaist! Seega ostsime Pilpa talust ühe noore limusiinipulli Goldy ja Küüniniidu talust blonde tõupulli Juuniori.

Sügisel tarnisime viimased loomad oma headelt sõpradelt Soomest, Metsa-Paavola talust, kes sel aastal oma karjapidamise lõpetasid. Loodetavasti näeme kolme limusiinineiut kordamas neid suurepärasid saavutusi, millega nende kodufarmist varemalt meie juurde toodud loomad aastaid silma on paistnud.

                                                                                                                                                                                                                                               Limusiinimullikas M-P.Mormuška on ema poolt Soome ja isa poolt Prantsuse-Taani päritoluga. Lehmikud M-P.Novelli ja M-P.Nojust on eelkõige isa aga ka ema poolt tugevalt Prantsuse vereliinide kandjad.

Lisaks päris "luust ja lihast" loomadele soetasime üle pikkade aastate ka päris arvestatava koguse spermat, ostes seda nii Taanist kui Prantsusmaalt. See omakorda seab aga suure väljakutse järgmise aasta paaritusplaani koostamiseks.

Pullide valikul lähtusime mitmetest erinevatest kriteeriumitest. PP Idalgo sai valitud põhjusel, et soovime tulevikus oma karjas näha rohkem geneetiliselt nudisid loomi. Samuti peame jätkuvalt oluliseks, et mullikate paarituse/seemenduse lõpptulemiks oleks neile jõukohane poegimine kuid hea kasvukiirusega vasikad. 

Kõik mis ei kulu enda karja täienduseks ning ei lähe elusmüügiks tuleb partamatult realiseerida lihaks. Lihaloomade osas on meie peamisteks partneriteks kujunenud Märjamaa ja Saaremaa lihatööstused ning Baltic Vianco majandadav BGB projekt.

Tänavune hilissügisene 19-22 kuuste lehmikute müügipartii Baltic Vianco-sse. Numbritest nähtub, et kui suviseks pidamiseks on kasutada piisavalt kvaliteetset rohumaad, pole loomade elusmüügi hinnad kahjuks eriti konkurentsivõimelised.

Oli toimekas aasta, mille tegid siiski raskeks eriliselt vihmarohked ilmastikuolud. Loomad on aga laudas, tiinused olemas ning ninaesine kevadeni piisav - mis siin ikka kurta, vaatame parema ootuses tulevikku.






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar