26 juuni 2018

Piltjutustus: kiires tempos suvesse

Suvine pööripäev on seljataga ning aeg, mil lugejatele oma tegemistest viimati kirjutasime, jääb kaugesse talvesse. Varane ja kärme kevad ning ajutine tööjõunappus ajas tempo "lakke" ning ühekorraga tuli tegeleda nii poegimiste, uute paarituste, kündide-külvidega, karjamaade ettevalmistuse ning loomade igapäevase hooldusega. Lisaks alustasime uue lauda ehitust, mis igakevadistele töödele veelgi koormust juurde on lisanud.

Järgnev piltjutustus püüab suureks "kärisenud infoauku pisutki lappida" ning annab kiire ülevaate meie kevadistest tegemistest. Loodetavasti tekib edasipidi mahti mõnedest teemadest ka eraldi ja pikemalt kirjutada.
Talvise ja varakevadise laudaperioodi keskmes on tavaliselt ikka vasikad: küll suured, küll väikesed, küll terved, küll haiged. Valvekaamerad on andnud meile erakordse võimaluse loomade rõõmudest ja muredest osasaamiseks.

Öörahu lõpptiinete ammade aedikus.

Sügavas ööunes on ka vastsündinud beebi. Neid kaadreid vaadates võib ka loomapidaja  rahulikuma südamega tagasi magama minna..

Täna toimiv kaalumispraktika - titt sülle ja kaalule - on siiski füüsiliselt üsna koormav. Oleme juba mõtlemas lahendusi kuidas seda protsessi tulevikus "mehhaniseerida"
Üle pikkade aastate tabas meid korona viiruse puhang, mis täiskasvanud loomadel pealtnäha üsna probleemitult möödus, mõned väikesed aga siiski Looja karja saatis. Väike blonde ristandlehmik Lara võitles visalt aga  päästeed polnud....

Märtsi algus oli veel üsna külm ja karge, ent päikeselised ilmad meelitasid loomi ikka pigem väliaedikutesse.

Suur kasu on meil jätkuvalt oma uuest abilisest põhupurustajast Põpust, mis aitab väliaedikutes ka vesised ilmad üle elada.

Et vasikad oleks karjamaaperioodiks paremini valmis, pakkusime neile esmakordselt proovida starter-müslit, mida nüüd ka mahedana saadaval on. Esimese hooga tundus, et kraam pole suupärane, kui aga maitse suhu said, läks müsliküna ümber tõsiseks tunglemiseks. Aitäh, Anu Ait! Ootame huviga mida näitavad sügisesed võõrutuskaalud.
Need puhtatõulised lumusiinineiud ootavad minekut oma uude koju Ida-Virumaale. Müüa toredaid loomi toredatele inimestele on iga tõuloomakasvataja unistus...
Paaritushooaeja algas 27.märtsil mis peaks esimesed poegimised tooma jaanuari alguses. Tõupull Hoger on rahul - lisaks värskele "põhusajule" on ümberringi niipalju pruute. Üksildane talv on möödas!

Ka noor tõupull Max on pruutidega kohtumist pikalt oodanud. Nüüd ei saa enam aega kaotada...
Mai algus annab võimaluse kari õue lasta. Pikast laudaperioodist räsitud loomad naudivad vabadust ja värske rohu hõrku mekki...
Veidi enam kui kuu hiljem on vaatamata põletavale põuale valminud esimene silotegu. Enne jaanipäeva saab valmis ka teine päts ning põllu jagu heinarulle. Nüüd võib pisutki kergemalt hingata.
Samaaegselt jätkuvad uue lauda 0-faasi tööd toestuspostide taldmike valamisega.  Uus laut toob olulised muutused meie tootmisprotsessi ja töökorraldusse. Usume, et "vähem on rohkem"....

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar