25 august 2017

Ringkäik Karitsa karjamaadel - vol 1

Üldiselt on suvi olnud loomadele väga meelepärane ning vasikate juurdekasvud karjamaal on silmnähtavalt rõõmustavad. Rohumass vohab ning ka liigse palavusega pole karjad sel aastal kimpus olnud.
Kokku on Karitsa ümbruses meie loomadel karjatamisalana kasutada ligikaudu 200 ha maad, mille hulgas on nii tavalised püsikarjmaad kui ka poollooduslikud kooslused ning põllud, millelt vähemalt üks niide sööta varutud. Enamik karjamaid ongi nö dünaamilised, millelt suve esimesel poolel varutakse niide või kaks talvesööta, ning edasi saavad karjad võrsuval ädalal hea maitsta lasta.
Suurim kari, mille suuruseks on hetkel 73 looma, asub endise Kambi ja Pärt-Jaagu talu maadel. Karjas on 35 amma, 37 vasikat ning tõupull Juvel.
Pärt-Jaagu kari koosneb peamiselt puhtatõulistest limusiinidest. Keskel troonib tõupull Juvel. Ees paremal on limusiinipoiss KR Karri, kes pärast esimese nädala rasket haigust siiski hästi paranes ning ema hoolitsuse toel ilusaks pullikuks on sirgunud.

Pisut vähem on loomi Kaiu aleviku külje all oleval Suurfarmi karjamaal. See on ajalooliselt olnud "noorte tüdrukute" karjamaa, kes enne paaritusse minekut seal oma teismelisepõlve naudivad. Lisaks 53 mullikale, on karjamaal ka 8 amma ja 7 vasikat. Lehmade puhul on tegemist vanemate "prouadega", kes enam paaritusse ei lähe ning kes saavad "pullivabal karjamaal" rahulikult noortele daamidele ematarkusi õpetada.

Pildil mullikas KR Jooli, kes oli sündides ühest silmast pime. Kõrvaltvaadates ei tundu see asjaolu tema elutegevust segavat. Kas Jooli läbib ka meie karja täienduseks valitavate mullikate hindamise karmi kadalipu, selgub juba paari kuu pärast.

Üsna ajaloolise Karitsa küla südames, Kalda talu kõrval asuval väikesel karjamaal on 21 looma. Seal toimetab Soomest pärit "mullikapull" Jaguani, kelle kätte on usaldatud 10 mullika esimene paaritus. Lisaks on vajanud tema "mehelikku potentsiaali" veel 5 amma kes karjamaal oma esimesi vasikaid kasvatavad.

Esimest korda paarituses olev F4 mullikas KR Iluta. Tema tulevane vasikas on aga juba puhtatõuline limusiin.
Endise Salutaguse küla servas asuval Hiie karjamaal naudib suverõõme 13 looma. Lisaks tõupull KR Heroldile on karjas kuus amma koos vasikatega. Hiie karjamaa eripäraks näib olevat eriti heas tasakaalus taimekooslus, sest loomad lahkuvad sealt sügisel väga hes toitumuses.


Esiplaanil väike limusiinipull KR Kresse, taamal tõupull KR Herold.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar