16 september 2017

Ringkäik Karitsa karjamaadel - vol 2

Meie koduõuele hästi nähtaval Oki karjamaal on juba teist suve järjest "sugu tegemas" limusiini tõupull Hoger. Kuna Hoger on kasutusel peamiselt kui "mullikapull", siis on karjamaa suuresti noorte, esimest korda paarituses olevate, lehmikute päralt. Karjamaa on värvikirev - seal on lisaks ristanditele ka puhtatõulisi "blondiine", sest esimesel paaritusel peame tõupuhtusest tähtsamaks tulevase ema tervist ning kerget poegimist.


Kokku on karjamaal 25 looma, kellest mullikatele lisaks ka neli amma ja neli vasikat. 

Teisel pool jõge asuval Ristimäe karjamaal naudib rammusat suverohtu meie blondekari.
25 looma hulgas on 12 lehma, 12 vasikat ja meie uus tõupull Juunior.





Kõige lähemad karjamaad asuvad siiski meie Karitsa kõrvalhoonete taga. Esimest korda tegime sel kevadel eraldi karjamaa tõupuhastele teismelistele limusiinitüdrukutele. See on ühlasi eelvalikuks oma karja täienduseks ja mõne looma osas ka ehk tõumüügiks. Et preilinad suve jooksul häid kombeid ja emaoskusi õpiks, panime nende hulka ka kaks staažikat amma ühes vasikatega.

Tütarlastel on puhketund. Nende keskel seisab vitaalne mammi Karitsu Jumper, kes on 13 aastat vana ning kasvatab karjamaal oma üheteiskümnendat vasikat.
Väikese eraldusriba järel karjaaias on selleaastane "noorpaar" Max ja Ille. Noor, Rootsi päritolu tõupull Max hoiab meie meeli elevil - kas tõesti saame järgmisel poegimisperioodil tema esimesi järglasi näha...???

Kahekesi seltsis terve suve veetnud paar näib vahel teineteisest tüdinenud. Palju enam köidab Max tähelepanu kõrval karjamaal suvitavad tüdrukud. Sinna aga veel ei lasta...


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar