20 veebruar 2018

Juunior, Goldy, Max - uued noored pullid on lippu kõrgel hoidnud

Eelmisel aastal kirjutasime mitmel korral oma uutest noortest tõupullidest ning kui viimane tiinuste kontroll läbi sai, oli põhjust rõõmu tunda. 144-st paaritatud ammest/mullikast tunnistas meie veterinaar õnnistatud olukorras olevaks koguni 140 ning noorte poiste "tabamus" tõotab tulla 100%. Räägime siinkohal ikka veel tinglikult, sest elu näitab, et lõpliku resultaadi saab luku lüüa alles pärast poegmisperioodi lõppu.

Tänaseks on kõik debütandid meile oma järglasi esitlenud. Kui poegimisperioodi esimest otsa veavad meil enamasti mullikad, siis ootuspäraselt said "käe valgeks" esmalt meie mullikapullid Hoger ja Jaguani. Ent ka uued põlvnemisliinid ei lasknud end kaua oodata.

Blonde Aquitaine JUUNIOR - Küüniniidu talust

Taani põlvnemisliiniga Juunior tuli meie karja eelmise aasta alguses ning 29.märtsil 2017 andsime talle kätte esimese gruppi ammasid. Kuna Juunior oli juba oma kodufarmi karjas ennast tõestanud, ei olnud töö talle võõras. Et blondede tõukari on meie farmis suhteliselt väike, sai Juunior endale kaaslasteks ka päris arvestatava hulga ristandlehmi.
Kolmeaastane Juunior eelmisel sügisel Karitsa karjamaal. 

Esimene vasikas sündis 17.jaanuari õhtul. Väike ristandpullik kaalus 45 kg ning sai nimeks Loomet.


Tänase seisuga on Juuniori paaritusest sündinud 18 järglast, neist 6 tüdrukut ja 12 poissi. Järglaste keskmine sünnikaal on olnud 47 kg, mis annab alust arvata, et mullikate paaritamiseks Juunior kõige sobivam valik ei ole.
Vasikate hulgas on olnud kahed kaksikud, kellest ühe paari puhul jäi ellu vaid üks. Kahjuks oleme kaotanud veel kaks tema järglast ka lehmade poegimiseelse valeasendi tõttu.


Puhtatõuline pullike Laos, kaalus sündides 50 kg. Kuigi Juunior on ise üsna heledakarvaline, pole puhtatõuliste vasikate hulgas väga heledat trendi näha.
Äärmiselt põnevaid kasuka kombinatsioone annavad seevastu ristandvasikad. Eriti emadelt, kel samuti blonde vereliini sees on. Kui väikse Lara põlvnemist ei teaks, siis võiks teda isegi simmentali-tüdrukuks pidada. Ristandite värvidemäng meie karjas aga jätkub, sest mõne aja pärast peaks ilmavalgust nägema musta värvi Ba x LiX Age ja Juuniori ühine vasikas.

Limusiin Goldy - Pilpa talust

Goldy on oma põlvnemise poolest üsna rahvusvaheline poiss. Isa poolt Taani-Prantsuse vereliini kandja, ema vanemad on pärit Soomest, ka meile hästi tuntud Metsa-Paavola talust.
Kui Pilpa talu noorperemees Meelis noore pulli meie juurde tõi, polnud poisil veel nimegi. Ei lasknud me Meelist enne minema, kui ühiselt sai talle Goldy nimeks pandud. Inspiratsiooni andis tema isa, Snap Golden Eye.

Sarnaselt Juunioriga 29.märtsil tööpostile siirdunud Goldy aega ei raisanud ning 20.jaanuaril sündis tema esimene vasikas, puhtatõuline limusiinipoiss Lipton. 
Väike Lipton õueaedikus karget talveilma nautimas.

Tänaseks on tal 12 järglast, poisid ja tüdrukud pooleks. Vasikate keskmine sünnikaal on 43 kg ning nende hulgas on ka ühed kaksikud. Kui madalate sünnikaalude trend jätkub, võib noorel ja hakkajal pullil olla tulevikus asja ka mullikate karjamaale. 
Goldy vasikas paar tundi pärast sündi.

Üldiselt on Goldy vasikad üsna hästi äratuntavad ja seda eriti oma esimestel elutundidel, kui märjad vasikad on peaaegu mustjaspruuni värvi. Kuivades muutub see heledamaks, ent omapäraselt meevärvi kuldpruuniks.

Ka Goldy ristandvasikad torkavad karjas rohkem silma. Punakaspruuni Laudi ema on limusini ja belgia sinise tõu ristand.

Limusiin Max AV Oderup - Rootsist, Carina ja Rolf Hanssoni karjast

Maxist oleme oma blogis varemalt juba palju kirjutanud. Aastaseks sünnipäevaks, eelmise aasta märtsis andsime talle seltsiks kolm kena mullikat, kellest esimene, 
Max eesmise aasta sügisel meie maja taga karjamaal.

KR Inope poegis 23.jaanuaril. Kahjuks ei soovinud noor ema end vasika ja emarolliga siduda ning seega kasvab Maxi esimene järglane Lessa hoopiski hoolitsevas kasuperes.
Lessa ema Inope oli oma esiklapse suhtes üsna ebasõbralik juba poegimisjärgsel hommikul. Aja edenedes tema agressiivus kasvas ning Lessa ainus võimalus oli leida uus ema.

Ka kaks teist mullikat on tiinuste kontrollis hinnatud tiineks aga nende vasikaid peame veel ehk natuke ootama. Igal juhul oli see meie karjas esmakordne nii noort pulli teadlikult paaritada ning Max on tõestanud, et selline pisike "tuleproov" on talle igati jõukohane olnud. Rõhutada tuleb aga, et sellises vanuses pulli kasutamine saab olla vaid niiöelda proovitöö korras. Suure paaritusgrupi moodustamine alla 2 aastasele pullile ei ole soovitav. Nagu läänes öeldakse - "it`s best way to kill the growth" (parim viis juurdekasvu suretamiseks).

Lessa, alias Maxina, on südikas väike tüdruk, kes olude kiuste on tulnud selleks, et jääda. Et üks vasikas pahameele korral suudab teha nii kõva "kisa" ei ole mitte tavaline ning tema tühjast kõhust pidid igal juhul teadma saama kõik laudas viibivad loomad ja inimesed.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar