13 veebruar 2018

Lehm EE5364336

Kui 23 aastat tagasi Eesti esimeste lihaveistega alustatud sai, oli kari väike ning suhted loomadega personaalsed. Aja edenedes loomade arvukus kasvas (meie karja suurus on enamasti 350-450 looma vahel) ning juba palju aastaid saavad personaalset tähelepanu vaid kõige erilisemad, ilusamad ja toredamad.
See on ka põhjus, mis ajendas meid kirjutama lugu lehmast EE5364336 ning mõtlema loomadele, keda käitleme "justkui konveieril, suhteliselt anonüümse massina", ent kes tegelikult teevad meie karjas pika ning eeskujuliku "karjääri" nii tootmiskarja kui tõuaretuse seisukohalt.

Lehm EE5364336 üleeelmisel sügisel Matsalus. Kaheteist aastase amma konditsioon on selle vanuse kohta veel märkimisväärselt hea.

Eile saatsime oma praeguse karjakoosseisu ühe vanima, 13 aastat ja 9 kuud vana amme lihakombinaati. Põhjus miks lehmal nime pole on lihtne - loomade süsteemse nimeloomega hakkasime tegelema alles 2007. aastast ning varasema sünniga loomad on olnud identifitseeritavad vaid oma kõrvamärgil oleva numbriga.

F2 põlvnemisega ristandvasikas EE5364336 sündis 1.mail 2004 Matsalu lähedal Kloostris. Kui praegu resideeruvad meie loomad seal ainult suveperioodil, siis aegu tagasi kasutasime seal loomade talvitumiseks üht laudahoonet, kus osad ammad ka poegisid.
Paar järgmist suve veetis lehmik Karitsa karjamaadel ning paaritati Taanist pärit limusiini tõupull Ummeriga. 15.juuni 2006 sündis tal esimene vasikas - pullike, kes kaalus 45 kg. Pärast seda on staažikas amm, paaritatuna aastate jooksul 8 erineva pulliga, igal aastal toonud ilmale elusa ja terve vasika, kellest 6 on olnud poisid ja 6 tüdrukud. Järglaste keskmine sünnikaal on olnud 46 kg ning nende keskmine võõrutuskaal 333 kg.

Lehm EE5364336, kelle karjamaaperiood on paljudel aastatel möödunud just Matsalu rannaluhtasid hooldades, pole mitte pelgalt ilmale toonud terved vasikad, vaid need ka korralikult üles kasvatanud. Väärikal vanaemal ja vana-vanaemal on täna meie karja hingekirjas neli järglast - kaks amma Geko ja Hilja; paaritusesse minev mullikas Jeena ning nädal tagasi võõrutatud pullvasikas KR Kipa.

Tõuaretuse raske teekond. Lehma EE5364336 kaheksas järglane KR Geko on põlvnemiselt juba F3

Geko eelmise aasta tüdrukvasikas KR Keisi aga juba F4. Keisi paaritus limusiini tõupulliga annab karja aga juba puhtatõulise järglase. 
Kokkuvõttes mõtleme tänutundega kõigile neile tublidele loomadele, kes ilma liigse "kisa ja kärata", fotosessioonide ja blogipostituste särata, meie karjas rahulikult ja toimekalt oma igapäevelu korraldavad ning ühel või teisel viisil karja arengusse ja tootmisprotsessi panustavad.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar