11 veebruar 2018

Uus abiline - "PÕPU"

Uue tehnika saabumine farmi on alati sündmus - täis põnevust ja ootust - ehk läheb töö nüüd kergemaks, loomade ninaesine ja elu-olu paremaks.
Meie viimane soetus on põhupurustaja TEAGLE Tomahawk 8100SC. Masin, mida me oma naabrite abiga oleme saanud suvisel söödavarumise perioodil varem proovida siloaunade katmiseks haljasmassiga - ikka selleks, et pealiskile lindudele ja ilmastikule kättesaamatuks teha ning et talvine sööt parimal viisil säiliks. See on toiminud igati hästi ning kummid ja muu on siloaunade katmisel vähemalt meil nüüd minevik ...

Võimsustarve on purustajal väike - Valtra N92 on igati sobilik.


Piisav põhuvaru on lihaveisekasvatajate, kes ohtralt teravilja ei kasvata, iga-aastane mure. Sel hooajal lahenes see mure meie heade naabrite abiga hästi: oma 5-7 kilo loomühikule/päevas tundub olevat igati "muretu" varu. Seega on uuel masinal, mille meie naispere hellitavalt PÕPU-ks nimetas, tööd piisavalt.
Korraga saab masinasse panna 2 rulli põhku.

Loomade heaolu, sealhulgas piisav allapanu, on lõpptulemuste saavutamisel (elujõulised vasikad ja piisav juurdekasv) väga olulised. Kahjuks on ka meie laudad veel paljuski sellised, et kaasaaegsete masinatega igale poole ei pääse - seda enam on hea tunne kui vähemalt osades aedikutes on piisav allapanu edaspidi alati tagatud ja käsitöö oluliselt väiksem.
Tagaluugi ja põhjalindi juhtimine on dubleeritud masina tagaosas - lihtsustab oluliselt rullide sissepanekut.
Nüüd tuleb mõelda, kuidas paremini korraldada põhu hoiustamist ilma piisava küünialuseta. Sel aastal on paljud rullid ladustatud lihtsalt ühekordselt lageda taeva alla. Aga tundub, et kui on olemas katusega varjualune vähemalt mõnesajale rullile ning ülejäänud hoiustada 200 rullistes aunades kaetuna spetsiaalse kattega, siis selline lahendus võiks olla optimaalne - sobival ajal ruumi tekkides tuleb lihtsalt aun küüni tõsta. Sealt on jälle mugav sellega edasi toimetada.

Kahjuks ei ole meie kõik laudad sellised kuhu PÕPU sisse saaks minna

Teagle on hea tööriist ning oleme sellega rahul - erinevalt eelmisest purustajast, mille nime siinkohal ehk ei nimetaks ...
Täname Udot Saare Talutehnikast, kes aitas meil hea mudeli välja valida, tegi hea pakkumise ning andis kasulikke juhtnööre ka kasutamise alustamisel.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar