07 detsember 2016

Väike MAX kutsub hääletama

Täna valitakse 2016 "Limousin - Champion of the World" võistluse raames maailma parim limusiinipull. Kuigi regioonides esimeste hulka pääsenud loomade hulgast teevad valiku rahvusvahelise žürii liikmed, on oma osa ka kasvatajatepoolsel hääletusel - võrdsete punktide korral võidab see, kes saanud rohkem hääli internetis.



Lõuna-Rootsist Oderupist pärit, ja mõni aeg tagasi Karitsu Rantšosse toodud, väike Max, elab lõpphääletusel kaasa  oma isale INGO-le, kes mõni päev tagasi tunnistati žürii poolt Euroopa tšempioniks.

INGO koos peretütrega MILA showl Rootsis...
...ja peremees Rolf Hanssoniga karjamaal.

Ka paljud Eesti kasvatajad on INGO-t karjamaal ise näinud ja arvatavasti nõustuvad, et žürii valik on siinkohal olnud igati õigustatud. Oluline on kindlasti ka see, et INGO ei ole selle 60 ammaga vaid 60-l hektaril toimetava Rootsi pere üks tähelepanuvääriv saavutus - olles suhteliselt palju erinevates riikides tippkarju näinud, ei oska neist ühtegi sellest Rootsi karjast ettepoole säädida ... ja ikka öeldakse, et Rootsi pole limusiinide maa. Võib olla on see selle riigi suletud impordipoliitika tõttu ehk mõningal määral ka õigustatud tähelepanek, kuid selle konkreetse farmi puhul ei kehti see kohe päris kindlasti.


 

 INGO võitis Euroopa regioonis esikoha kuulsa prantsuse pulli GEANT ees ja ühe tuntuima Inglise farmi Woodrow järgmise tähe JAMES-i ees.
Arusaadav, et sellel võistlusel ei toimu loomade võrdlemist füüsiliselt ühes ringis. Aga see, et kõik osalejad on äärmiselt väärikad, väljendub selles, et nomineerituteks saavadki olla omal maal suurimal showl võitnud loomad. Traditsiooniliselt mõeldes ei ole loomade selline võrdlemine ehk päris objektiivne, kuid teisalt aitab see kindlasti kaasa erinevate maade kasvatajate tegemiste tutvustamisele, kontaktide edendamisele ning sealt edasi arengutele tervikuna. See, et osaleda saavad kõik riigid oma võistluste võitjatega ning et žürii on väga rahvusvaheline, aitab võistluse populaarsust omakorda kindlasti hoida. Kuidas näiteks võrrelda kuulsat prantslast GEANT- i ja sel võistlusel USA-d esindavat BULLETPROOF-i, ...  ei oska öelda. Mõlemad on aga erinevate arusaamade kohaselt limusiinid. Jah, nii nagu Prantsuse tõuraamat hakkas mõni aasta tagasi tunnistama nudi limusiini, hakkab varsti tunnistama topelt-lihaselisust, tuleb neil ühel hetkel raske südamega tõenäoliselt leppida ka sellega, et limusiin võib olla ka ... must ... elame-näeme.

 Kõikide osalejatega saab tutvuda siin. Nagu näha, osalesid Euroopa eelvoorus kaks looma ka Eestist, seekord kahjuks küll lõppvooru pääsemata, aga ehk on selline võistlus ka väike kannustus Eesti kasvatajatele korraldamaks siinmail suuremaid loomade omavahelist mõõduvõttu ja mis kõige olulisem - aretuses rohkem tööd tegema.

Niisiis, kes ei pea paljuks väikese Maxi palvele vastu tulla, tehke VEEL TÄNA oma valik siin:

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar