08 veebruar 2017

Tibusid lugemas ...

Täna saime lõpeks tõmmata joone alla kahele olulisele protsessile:
1) eelmisel aastal sündinud vasikate võõrutus ehk siis tootmisaasta 2016 põhikarja toodang
2) tootmisaasta 2017 esimesele etapile - paaritustele ehk sel aastal oodatavatele vasikatele.

Mõlema puhul tuleb tõdeda, et kokkuvõttes olid tulemused head. Kui otsida selle põhjusi, siis suurim mõjutaja oli tõenäoliselt meie regioonis olnud head karjatamistingimused - rohtu oli piisavalt ja seda jätkus pikalt ka sügisel. Samuti kandis meie farmi "raudvara", tänaseks päevaks peamiselt toetavatele tegevustele pühendunud Leino ja Malle, kogu hooaja jooksul hoolt selle eest, et loomadel oleks ligipääs vajalikele mineraalainetele. Ja lõpeks ... ehk hakkab ka teadlikult läbi viidud selektsioon viimaks tulemusi andma ... igal juhul tahaks loota.

Aga kokkuvõtvalt tulemustest.


Võõrutatud sai kokku 127 vasikat - neist 66 lehmikud ja 61 pullid.
Lehmikute keskmiseks võõrutuskaaluks kujunes 318 kg (205p kaal - 297 kg) ja kaal elupäeva kohta 1,35 kg/päev. Pullidel oli vastavad näitajad: 341 kg (205p kaal - 321); kaal elupäeva kohta 1,50 kg/päev.

Lehmade bioloogiline efektiivsus (vasika kaal võõrutusel/ema kaaluga võõrutusel)  oli lehmvasikate puhul 38,8% ja pullvasikate puhul 43,35. Nende näitajatega selgelt rahul olla ei saa, niiet siinkohal on tulevikus tublisti nii mõtteainet kui arenguruumi.

Rõõmustav seevastu oli aga arusaam käesoleva tootmisaasta tiinestumistest (lõplik number oodatavatest vasikatest) - kokku lootsime tiinestumist 148 loomalt (118 lehma ja 30 mullikat). Karjamaalt tuli tagasi 115 tiinet lehma ja 30! tiinet mullikat. Tiinestumise protsent 97.5 % on meie karja vaieldamatu rekord. Isegi juhul, kui tiinuste kontroll pole täiesti tõest tulemust andnud (on olnud juhuseid, kus algselt tiineks katsutud loom osutub siiski "tühjaks"), saame paaritushooaega igati edukaks lugeda.

Palju tänu teile - Hoger, Juvel, Espadon, Rasmus, Herold, Jaguani ja Artur. Meie "pullipark" on olnud tasemel! Ja loomulikult kõik teie pruudid, kelle loetlemiseks ei ole siin küll kahjuks piisavalt ruumi :)

Niipalju ilusaid perekondi .....KR Jana on puhtatõuline limusiinitüdruk, kes kaalus sündides 42 ja võõrutusel 342 kg

Ema M-P Eila on pärit Soomest, Jana on tema viies vasikas
Jana isa, tõupull Hoger on olnud mullikapullina meie karjas juba kolm paaritushooaega


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar