31 jaanuar 2017

Mis oleks elu väärt ilma CattleMax-ta ...

Nägime täna Mariliisi päringut FB-s lihaveisekasvatuse alase tarkvara osas. Ehk peaksime veidi rääkima sellest, mida meie kasutame. Järgnev ei ole mingil juhul reklaam konkreetsele tootele või firmale, aga kui keegi saab sellest indu ka enda jaoks paremaid lahendusi otsida ... siis on vaev asja ette läinud.

Pea 12 aastat tagasi oli esimene kord kui tegime tutvust USAst pärit tarkvaraga CattleMax. Alustasime personaalse arvutisse laetava programmina, mis tänaseks on loomulikult läinud üle web-versioonile koos lisaformaadiga nutiseadmetele. Tol ajal olid farmis kasutusel veel lehma kaardid - päris tore on neid takkajärgi pead vangutades nüüd käes hoida.

Eestis karjakasvatajatele pakutavad võimalused oma andmete tulemuslikuks haldamiseks ei tundunud meile tol hetkel piisavad ... ja ei ole seda ka täna. Aga kui tahad Eestis karja kasvatada ja tõuloomi ka võimalusel müüa, siis tuleb PRIA ja JKK andmebaase täita. Häda on ainult selles, et need on oma ülesehituselt vastavate organisatsioonide kesksed ja kasvatajale palju abi ei paku ... eriti kui karjad on suured. Seega on meie igapäevane põhitööriist just CattleMax.

Mida me sellega siis juurde saame? Ehk oleks seda mõistlik tutvustada ekraanipiltide kaudu.

Pilt 1: Programmi avaekraan



Meil on kohe juurdepääs kõikidele tegevustele, mida karjaga teha soovime. On ka ülevaade, kui suur ja millistest osadest kari koosneb; kalender; palju on kohe-kohe oodata poegimisi jne. Üleval äärel on otsingulahter kus saab looma otsida numbri, nime ja ka numbrikatke järgi (näiteks 15909275 võid üles leida ka 0927 järgi jne).

Pilt 2: jaotis Cattle

Saame võtta lahti loomade nimekirju kategooriate ja gruppide kaupa. Kusjuures neid gruppe saab moodustada just nii palju kui soovid ja seda nii konkreetsete kriteeriumite kui ka loomi ühe kaupa gruppi nimetades. Näiteks tahan vaadata Arturi vasikaid läbi aegade ja analüüsida neid juba siis järgmisel lehel muude näitajate kaupa.
Suurtes karjades ei ole väheoluline, et kõiki kaaluandmeid saab otse kaalust programmi laadida (Tru-Test põhiliselt) või mida meie rohkem kasutame exceli baasil csv failist. Teed näiteks enne võõrutust endale kõikidest vasikate numbritega ühe faili, kus siis muudad ainult kaalu numbrid ja saad 100 looma kaalu sisuliselt sekundiga programmi.

Pilt 3: jaotis Pastures



Kus meie loomad täna paiknevad? See küsimus ei ole eriti asjakohane kui tegemist on ühe väikese pullikarjaga. Aga kui loomi on 450 ja karju 10 ... siis on karjamaade haldusvahend vältimatu. Oluline lisaväärtus on siin ka selles, et "viies" lehmad karjamaale, saan ma siis pulli neile "järgi viia" - paaritama. Ja jällegi on sekundiga mitukümmend paaritust sisestatud.

Pilt 4: jaotis Contacts


Hea on hallata ka kontakte, mis karjakasvatusega seotud. Kusjuures on oluline, et kogu informatsioon ostude ja müükide kohta vastava kontakti ja meie karja vahel jäädvustub ja on taaskuvatav. Ise saab loomulikult lisainfot sisestada palju soovid.

Pilt 5: jaotis Reports

See on programmi vast kõige suurema väärtusega jaotis. Võimalik on koostada raporteid ja töö aluslehti ise kriteeriumeid seadistades, aga samuti raportide ja töölehtede veerge valides ja muutes - ilma selleta ei kujutaks tööd ettegi.

Näiteks teeme kiiresti võõrutustulemuste raporti, kus oleks eelmisel aastal paarituspull Juveli lehmvasikad, kes on puhtatõulised ning kelle 205 p kaal oli võõrutusel kaaluvahemikus 250 ... 320 kg. Läks u minut kui meil on see raport valmis trükiks või salvestatud .pdf. Võimas!


Nii saab teha mistahes raporteid ning kuna kõik kriteeriumid ja veerud sätestab kasutaja ise, siis sõltub tulem eelkõige sellest, milliseid andmeid baasi sisestatud on. Hea on ka töölehtede tegemine, näiteks: vaja on teha leht lehmade katsumiseks, kelle tiinused ei ole veel kindlaks tehtud:


jne ... jne. Ise formeeritavate raportite ja töölehtede tegemine on selgelt selle programmi suurim väärtus.

Pilt 6: üksiku looma tööleht


Siin on toodud meie noore paarituspulli Jaguani leht. Näeme siin ka seda, et programmi saab sisestada pilte loomast sidudes selle kuupäeva ja kommentaariga, millal pilt tehtud. Kõik seosed on lingitavad - ehk siin on näha juba Jaguani esimesed vasikad, kelle peale klikates saame minna jälle juba konkreetse looma lehele. Kiiresti saab lisada kõiksugu toiminguid, teha väljaprinte jms

Loodan, et see eelnev jutt pani Teil juba "suu vett jooksma" ... :) Nii et, kel huvi, uurige järele - kas CattleMax või miskit muud, karjaandmete haldus on võimalik Eestis pakutavalt viia kiiresti uuele ja nauditavale tasandile

Jõudu selleks!

Ah jaa ... kindlasti on Teil küsimus, palju see lõbu meile siis aastas maksab? Meil on kõige täiuslikum variant ja see maksab 245 dollarit aastas.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar